Acasă            Descriere              Alergie           Legislaţie              Răspândire               Ştiri               Foto            Contact

 

 

Recunoașterea morfologică a plantei Ambrosia artemisiifolia

aflată în diferite faze de vegetație

  • Specia Ambrosia artemisiifolia L. face parte din familia Asteraceae, cunoscută popular ca „floarea pustei” sau „iarba pârloagelor”.

  • Ambrozia este o plantă ierboasă, anuală, originară din America de Nord. Specia a pătruns în flora României, accidental, încă de la începutul secolului XX. În ultimii 25 de ani, în România s-a înregistrat o răspândire rapidă a acestei plante invazive, din vest, spre nord-vest și centru și respectiv spre sud și sud-est, în prezent fiind semnalată în arii extinse. 

  • Rădăcina ambroziei este pivotantă și ramificată.

  • Tulpina este dreaptă, cilindrică, ramificată, acoperită cu peri moi și poate lua aspectul unui tufiș. Înălțimea plantei poate varia de la 10 până la 180 cm, în funcție de tipul de sol și de condițiile de mediu.

  • Frunzele sunt subțiri, verzi, penat-sectate, fiind asemănătoare frunzei de pelin, lungi de 3-10 cm. La baza plantei frunzele sunt opuse, devenind alterne odată cu dezvoltarea plantei. Frunzele emană un miros plăcut, caracteristic după frecarea acestora.

  • Florile sunt grupate în inflorescență numită calatidiu sau antodiu dispuse în formă de spic.  

    Florile bărbătești sunt prezente în partea superioară a fiecărei ramuri sau a tulpinii și apar în luna iulie. Sunt de culoare galben verzui, sferice și au 3-6 mm și produc cantități mari de polen.

  • Florile femeiești sunt mai puțin numeroase ca cele bărbătești și se află sub florile bărbătești, la baza frunzelor.   

  • Fructul este o achenă, de formă ovoidală, de culoare maro, înconjurat de involucrul concrescut și terminat cu 5-7 spini și conține o singură sămânță.

Modul de înmulțire

  • Ambrosia artemisiifolia L. este o specie anuală, care se înmulțește exclusiv prin semințe. O singură plantă poate produce cantități mari de semințe, cu o medie intre 3.000 si 30.000 de seminte per planta dar poate ajunge si la aproape 95.000   Acestea nu prezintă adaptări speciale pentru diseminarea în natură, cad pe pământ lângă planta mamă. Răspândirea semințelor se face cu ajutorul vântului și a activităților umane.

  • Semințele sunt capabile să reziste și să germineze chiar și după o perioadă foarte lungă de timp (40 de ani).

 

Cheie de determinare

  • Dacă ai găsit o plantă și nu ești sigur dacă este Ambrosie și vrei să afli, răspunde la întrebările de mai jos:

Tulpina

  • Este cilindrică?                                                                                           da        nu

  • Este acoperită cu peri moi?                                                                        da        nu

  • Este plină pe dinăuntru?                                                                            da        nu

   Dacă răspunsul este „da” la toate intrebările de mai sus despre tulpină, atunci treci la următoarele întrebări despre frunză.

   Dacă răspunsul este „nu” la cel puțin 1 întrebare, atunci cel mai probabil nu ai găsit un individ de Ambrosie. Vezi lista cu speciile cu care se confundă.

Frunza

  • Prezintă aproximativ aceeași culoare atât pe fața superioară cât și pe cea inferioară?      da  nu

  • Are nervurile albicioase?                                                                                                   da  nu

  • Este împărțiță în lobi mai mici, până la nervura principală, care la rândul lor sunt împărțiți în lobi și mai mici?                    da   nu

   Dacă răspunsul este „da” la toate intrebările de mai sus, atunci treci la următoarele întrebări despre floare.

   Dacă răspunsul este „nu” la cel puțin 1 întrebare, atunci cel mai probabil nu ai găsit un individ de Ambrosie. Vezi lista cu speciile cu care se confundă.

Floarea

  • Planta are pe tulpină și pe ramuri flori mici, galben verzui, sferice, în formă de clopoțel?          da  nu

  • Se observă polen galben pe flori?                                                                                          da  nu

  • În axila frunzelor de pe tulpină se observă alte flori mai mici?                                                  da  nu

   Dacă răspunsul este „da” la mai mult de 2 întrebări și la întrebările de mai sus, atunci cel mai probabil planta găsită este un individ de Ambrosia. Vezi descrierea speciei. 

   Dacă răspunsul este „nu” la mai mult de 2 întrebări înseamnă că planta găsită nu este Ambrosia.

  • Vezi lista cu speciile cu care se confundă !

Specii cu care se confundă

Tanacetum vulgare L.

 

 

Tagetes erecta L.

 

Cosmos bipinnatus Cav.

 

Artemisia annua L.

 

Bibliografie

  1. Anastasiu, P., Negrean, G., 2007. Invadatori vegetali în România, Ed. Universității din București.

  2. Essl, F., Biró, K., Brandes, D., Broennimann, O., Bullock, J. M., Chapman, D. S., … Karrer, G., 2015. Biological flora of the British isles: Ambrosia artemisiifolia. Journal of Ecology, 103, 1069–1098.

  3. Ianovici, N., 2009. Approaches on the invasive alien taxa in romania - Ambrosia artemisiifolia (ragweed) I. Annals of West University of Timişoara, ser. Biology, vol XII, pp. 87-104.

  4. Hodișan N., Morar G., Ciobanu C., 2008. Botanica şi controlul răspândirii florii pustei (Ambrosia artemisiifolia L.), Revista Protecția Plantelor nr. 71-71.

  5. Makra, L., Matyasovszky, I., Hufnagel, L., Tusnády, G., 2014. The history of ragweed in the world. Applied Ecology and Environmental Research 13(2): 489-512.

 

 

 

Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerentei informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.


 

 

© 2018 Institute of Biology. All right reserved.

 

ADRESĂ

Splaiul Independenţei 296

Bucureşti 060031, sector 6

România

 

CONTACT

Tel. +4 0212219202

Fax +4 0212219071

E-mail: biologie@ibiol.ro

Sesizări: ambrosia@ibiol.ro