ACADEMIA ROMÂNĂ
  Institutul de Biologie Bucureşti     


HERBARUL BUCM

Curator: Mogîldea Daniela-Elena

Herbarul Micologic al Institutului de Biologie Bucuresti (inregistrat la Index Herbariorum sub acronimul BUCM – de la Bucuresti (BUC) si Micologic (M)) este o colectie publica, administrata de Academia Romana (AC) prin Institutul de Biologie Bucuresti (IBB).

Herbarul Micologic al Instiutului de Biologie Bucuresti a fost infiintat in anul 1928 la initiativa lui Traian Savulescu.

Pe data de 14 august 1975 a fost inregistrata declaratia cu numarul 5035 catre Oficiul pentru Evidenta Patrimoniului Cultural National prin care cele 42 000 de exemplare de fungi erau declarate ca fiind bunuri susceptibile sa faca parte din patrimoniul cultural national. In anii: 1980, 1981, 1983, 1985, 1986, 1987 si 1989 s-au facut completari la Declaratia nr. 5035/14.08.1975.

Prin activitatiile de cercetare ale specialistilor din cadrul Institutului si de schimb cu colectiile similare din tara si strainatate, herbarul s-a imbogatit cu noi specimene. In prezent, colectia cuprinde circa 137.211 de specimene, cele mai multe fiind fitopatogene. Herbarul contine exemplare colectate din Romania dar si din alte tari si detine exemplare tip, de importanta internationala. Specimenele sunt aranjate in grupe sistematice mari, astfel incat gasirea unui anume exemplar este relativ usoara.

Herbarul Micologic  este o colectie publica, recunoscuta international si inregistrata in catalogul mondial al colectiilor de herbar „Index Herbariorum”  sub acronimul BUCM. Grupele de fungi mai bine reprezentate sunt: Peronosporales, Uredinales, Ustilaginales, Erysiphales, Fungi anamorphici si Basidiomycetes.

Importanta herbarului este data si de colectiile: T. Bunea, I. C. Constantineanu, O. Constantinescu, G. Negrean, M. Petrescu, T. Rayss, C. Sandu-Ville, T. Savulescu.

In plus, herbarul BUCM este cunoscut pe plan mondial si datorita colectiei de schimb Herbarium Mycologicum Romanicum, initiata in 1928, din care au aparut 63 de volume.

Materialele de importanta exceptionala:

  • 94 de exemplare tip (tipuri nomenclaturale): Holotypus, Lectotypus, Isotypus, Neotypus, etc. Acest numar creste permanent atat prin introducerea de material micologic nou, cat si prin depistarea de tipuri ca urmare a revizuirilor taxonomice facute de specialisti din tara sau din strainatate.
  • exemplarele  vechi, cu valoare istorica;
  • exemplarele care se regasesc pe Lista Rosie Nationala a Macrofungilor.

Datele de contact privind Herbarul Institutului de Biologie al Academiei Romane au fost actualizate in Index Herbariorum, accesibile pe paginile web http://sciweb.nybg.org/science2/IndexHerbariorum.asp si http://sweetgum.nybg.org/ih/

 


© 2008 Institute of Biology. All right reserved.

Send mail to sorin.stefanut@ibiol.ro with questions or comments about this web site.
Last modified: 03/30/22