Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu
ajutorul unor bacterii lactice funcționale
Cod proiect:
PN-III-P2-2.1-PED-2019-1675
Nr. contract: 391 PED/2020
Finanțare:
bugetul de stat
Denumirea Programului din PN III:
Programul 2 - Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare și inovare
Denumirea Subprogramului:
Subprogramul 2.1 - Competitivitate prin cercetare,
dezvoltare și inovare
Tip proiect:
Proiect Experimental - Demonstrativ
Titlul proiectului:
Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu ajutorul
unor bacterii lactice funcționale
Valoarea totală a Contractului:
600.000,00 lei Din care, pe surse:
Sursa 1 - de la bugetul de stat:
600.000,00 lei
Sursa 2 - din alte surse atrase (cofinanțare):
0,00 lei
Durata Contractului:
24 luni (01.11.2020 – 31.10.2022)
Rezumat: Creșterea gradului de
conștientizare a consumatorilor cu privire la relația dintre sănătate și
alimentele ingerate a dus la creșterea cererii pentru așa-numitele „alimente
/ băuturi funcționale”. Aceste produse ar trebui să aibă un impact pozitiv
asupra sănătății, fără a schimba în mod semnificativ obiceiurile
consumatorilor și dieta lor zilnică. Din această categorie fac parte și
băuturile fermentate produse cu ajutorul unor bacterii lactice selecționate.
In acest context, principalul obiectiv al proiectului este de a folosi, pe
de o parte, cunoștințele dobândite anterior în ceea ce privește fermentația
lactică și, pe de altă parte, colecția de bacterii lactice existentă în
laborator (nivel tehnologic TRL2), în vederea obținerii și testării unor
băuturi fermentate non-lactate, funcționale (nivel tehnologic TRL4). Dintre
bacteriile lactice izolate și caracterizate anterior, vor fi selectate
tulpini cu proprietăți funcționale sau cu avanatje tehnologice (potențial
probiotic, activitate antimicrobiană, biosinteză de
bacteriocine/exopolizaharide etc.). Acestea vor fi folosite pentru obținerea
de băuturi non-lactate cu efect probiotic și/sau cu protecție crescută față
de contaminarea microbiană. Ca substraturi pentru fermentație se vor folosi
diferite materiale provenite din cereale, fructe și legume. Produsul final
va fi testat din punct de vedere al funcționalității, al siguranței pentru
consum și al proprietăților senzoriale, acestea fiind cele mai mari
provocări în procesul de dezvoltare a unor băuturi funcționale originale.
Rezultatele proiectului ar putea avea un impact deosebit pentru consumatorii
interesați de o dietă sănătoasă, dar mai ales pentru persoanele intolerante
la lactoză sau pentru vegetarieni, care nu pot consuma produse lactate, dar
caută o alternativă de produse cu un efect benefic similar asupra sănătății.
Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu ajutorul unor bacterii lactice
funcționale
Creșterea gradului de conștientizare
a consumatorilor cu privire la relația dintre sănătate și alimentele
ingerate a dus la creșterea cererii pentru așa-numitele „alimente/băuturi
funcționale”. Acestea ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra sănătății,
fără a schimba în mod semnificativ obiceiurile consumatorilor și dieta lor
zilnică. În încercarea de a găsi astfel de noi produse, proiectul de față
și-a propus să folosească bacterii lactice izolate din diverse alimente
(bors, legume, iaurt), bacterii selectate pe baza proprietăților lor
benefice (activitate antimicrobiană, potențial probiotic, producere de
polizaharide), pentru a fermenta diferite substraturi de origine vegetală:
sucuri de fructe sau legume, lapte de soia sau tărâțe de grâu combinate cu
legume.
Pentru fiecare tip de substrat s-au
obținut câteva variante de băuturi, care au fost apreciate de grupurile de
voluntari participanți la analiza senzorială. Pe lângă gustul plăcut, aceste
produse se remarcă prin conținutul bogat în polifenoli și flavonoide, care
determină și o activitate antioxidantă crescută. Mai mult, aceste băuturi
prezintă activitate antibacteriană, inhibând creșterea unor bacterii
patogene sau contaminante. Băuturile din lapte de soia obținute cu bacterii
producătoare de polizaharide au o textură omogenă, compactă, cu vâscozitate
crescută, fapt care le recomandă ca alternative mai sănătoase pentru
produsele în care textura este obținută prin folosirea de aditivi specifici.
Rezultatele proiectului ar putea
avea un impact deosebit pentru consumatorii preocupați de o dietă sănătoasă
și, în special, pentru cei care nu pot consuma produse lactate (vegani,
intoleranți la lactoză sau cei cu un nivel ridicat de colesterol în sânge),
dar caută o alternativă vegană de produse cu un efect benefic asupra
sănătății, similar lactatelor.
Pentru
informații detaliate despre finanțarea CDI, vă invităm să vizitați
https://uefiscdi.gov.ro/ |
|
||||
|
||||
|