Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu ajutorul unor bacterii lactice funcționale

Cod proiect: PN-III-P2-2.1-PED-2019-1675

Nr. contract: 391 PED/2020

 

Finanțare: bugetul de stat

Denumirea Programului din PN III: Programul 2 - Creșterea competitivității economiei

românești prin cercetare, dezvoltare și inovare

Denumirea Subprogramului: Subprogramul 2.1 - Competitivitate prin cercetare, dezvoltare și inovare

Tip proiect: Proiect Experimental - Demonstrativ

Titlul proiectului: Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu ajutorul unor bacterii lactice funcționale

Valoarea totală a Contractului: 600.000,00 lei

Din care, pe surse:

Sursa 1 - de la bugetul de stat: 600.000,00 lei

Sursa 2 - din alte surse atrase (cofinanțare): 0,00 lei

Durata Contractului: 24 luni (01.11.2020 – 31.10.2022)

 

Rezumat:

Creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la relația dintre sănătate și alimentele ingerate a dus la creșterea cererii pentru așa-numitele „alimente / băuturi funcționale”. Aceste produse ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra sănătății, fără a schimba în mod semnificativ obiceiurile consumatorilor și dieta lor zilnică. Din această categorie fac parte și băuturile fermentate produse cu ajutorul unor bacterii lactice selecționate. In acest context, principalul obiectiv al proiectului este de a folosi, pe de o parte, cunoștințele dobândite anterior în ceea ce privește fermentația lactică și, pe de altă parte, colecția de bacterii lactice existentă în laborator (nivel tehnologic TRL2), în vederea obținerii și testării unor băuturi fermentate non-lactate, funcționale (nivel tehnologic TRL4). Dintre bacteriile lactice izolate și caracterizate anterior, vor fi selectate tulpini cu proprietăți funcționale sau cu avanatje tehnologice (potențial probiotic, activitate antimicrobiană, biosinteză de bacteriocine/exopolizaharide etc.). Acestea vor fi folosite pentru obținerea de băuturi non-lactate cu efect probiotic și/sau cu protecție crescută față de contaminarea microbiană. Ca substraturi pentru fermentație se vor folosi diferite materiale provenite din cereale, fructe și legume. Produsul final va fi testat din punct de vedere al funcționalității, al siguranței pentru consum și al proprietăților senzoriale, acestea fiind cele mai mari provocări în procesul de dezvoltare a unor băuturi funcționale originale. Rezultatele proiectului ar putea avea un impact deosebit pentru consumatorii interesați de o dietă sănătoasă, dar mai ales pentru persoanele intolerante la lactoză sau pentru vegetarieni, care nu pot consuma produse lactate, dar caută o alternativă de produse cu un efect benefic similar asupra sănătății.

 

Băuturi inovatoare non-lactate fermentate cu ajutorul unor bacterii lactice funcționale

Creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor cu privire la relația dintre sănătate și alimentele ingerate a dus la creșterea cererii pentru așa-numitele „alimente/băuturi funcționale”. Acestea ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra sănătății, fără a schimba în mod semnificativ obiceiurile consumatorilor și dieta lor zilnică. În încercarea de a găsi astfel de noi produse, proiectul de față și-a propus să folosească bacterii lactice izolate din diverse alimente (bors, legume, iaurt), bacterii selectate pe baza proprietăților lor benefice (activitate antimicrobiană, potențial probiotic, producere de polizaharide), pentru a fermenta diferite substraturi de origine vegetală: sucuri de fructe sau legume, lapte de soia sau tărâțe de grâu combinate cu legume.

Pentru fiecare tip de substrat s-au obținut câteva variante de băuturi, care au fost apreciate de grupurile de voluntari participanți la analiza senzorială. Pe lângă gustul plăcut, aceste produse se remarcă prin conținutul bogat în polifenoli și flavonoide, care determină și o activitate antioxidantă crescută. Mai mult, aceste băuturi prezintă activitate antibacteriană, inhibând creșterea unor bacterii patogene sau contaminante. Băuturile din lapte de soia obținute cu bacterii producătoare de polizaharide au o textură omogenă, compactă, cu vâscozitate crescută, fapt care le recomandă ca alternative mai sănătoase pentru produsele în care textura este obținută prin folosirea de aditivi specifici.

Rezultatele proiectului ar putea avea un impact deosebit pentru consumatorii preocupați de o dietă sănătoasă și, în special, pentru cei care nu pot consuma produse lactate (vegani, intoleranți la lactoză sau cei cu un nivel ridicat de colesterol în sânge), dar caută o alternativă vegană de produse cu un efect benefic asupra sănătății, similar lactatelor.

 

 

Pentru informații detaliate despre finanțarea CDI, vă invităm să vizitați https://uefiscdi.gov.ro/


 

Conținutul acestui site web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Ministerului Educației și Cercetării.

Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor site-ului web 


 

 

© 2020 Institute of Biology Bucharest. All right reserved.

 

ADRESĂ

Splaiul Independenţei 296

Bucureşti 060031, sector 6

România

CONTACT

Tel. +4 0212219202

Fax +4 0212219071

E-mail: sorin.stefanut@ibiol.ro