ACADEMIA ROMÂNĂ
  Institutul de Biologie Bucureşti   


 
Pagina de start

Detalii proiect

Obiective

Rezumat proiect

Echipa

Rezultate
Contact

 

 

 

                                                                                                          

                                                                                                                

    Proiect PCCA Tip 1

Program: PARTENERIATE ÎN DOMENII PRIORITARE

PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-0621

Nr. Contract: 105/2012

SELECTAREA UNOR NOI TULPINI FUNCŢIONALE DE BACTERII LACTICE IZOLATE DIN MATERIALE VEGETALE, CU APLICAŢII ÎN BIOTEHNOLOGIILE ALIMENTARE (PLANTLAB)

SELECTION OF NOVEL FUNCTIONAL LACTIC ACID BACTERIA FROM PLANT ORIGIN MATERIALS, WITH POTENTIAL APPLICATIONS IN FOOD BIOTECHNOLOGY

Director proiect: Dr. Medana Zamfir

OBIECTIVELE PROIECTULUI

Etapa 1

Crearea unei colecţii de microorganisme a proiectului, care va cuprinde atât bacterii lactice, cât şi alte bacterii -inclusiv patogene sau contaminante- şi fungi. Microorganismele vor fi izolate din materiale de origine vegetală (fructe şi legume proaspete sau fermentate, flori, borş) şi vor fi identificate preliminar.

 

Etapa 2

Bacteriile lactice izolate în prima etapă vor fi testate pentru evidenţierea proprietăţilor funcţionale (activitate antibacteriană/antifungică, producere de vitamine, exopolizaharide, potenţial prebiotic). Compuşii responsabili pentru aceste proprietăţi funcţionale vor fi caracterizaţi. La finalul acestei etape vor fi selectate bacterii lactice cu aplicaţii potenţiale în biotehnologiile alimentare.

 

Etapa 3

Microorganismele de interes vor fi identificate la nivel de specie folosind inclusiv metode moleculare. Tulpinile cu potenţial aplicativ în biotehnologiile alimentare vor fi testate din punct de vedere al siguranţei şi supravieţuirii în tractul gastro-intestinal. Vor fi stabilite şi condiţiile optime de creştere a acestora şi de producere a compuşilor de interes.

 

Etapa 4

Producerea la scară de laborator a unor produse fermentate standardizate, folosind ca starter tulpini de bacterii lactice selectate în cursul proiectului. Se va evalua stabilitatea şi viabilitatea culturii folosite ca starter. De asemenea, se va face o evaluare a produsului final, din punct de vedere microbiologic, fizico-chimic şi organoleptic.

                   

 

                                          

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe finanţate de Ministerul Educaţiei Naţionale, vă invităm să vizitaţi http://uefiscdi.gov.ro/

 


© 2012 Institute of Biology. All right reserved.

Send mail to sorin.stefanut@ibiol.ro with questions or comments about this web site.
Last modified: 06/21/13