|
Proiect PCCA Tip 1
Program:
PARTENERIATE ÎN DOMENII PRIORITARE
PN-II-PT-PCCA-2011-3.1-0621
Nr. Contract:
105/2012
“SELECTAREA
UNOR NOI TULPINI FUNCŢIONALE DE BACTERII LACTICE IZOLATE DIN MATERIALE
VEGETALE, CU APLICAŢII ÎN BIOTEHNOLOGIILE ALIMENTARE (PLANTLAB)”
SELECTION OF NOVEL
FUNCTIONAL LACTIC ACID BACTERIA FROM PLANT ORIGIN MATERIALS, WITH POTENTIAL
APPLICATIONS IN FOOD BIOTECHNOLOGY
Director proiect: Dr. Medana Zamfir
Durata proiectului: 36 luni (iulie 2012 – iunie 2015)
Valoarea totală a contractului: 2.000.000 lei
Siguranţa
şi calitatea alimentelor reprezintă două preocupări importante la nivel
global, ţinând cont că alimentele sunt o componentă majoră a vieţii.
Consumatorii sunt din ce în ce mai preocupaţi de relaţia aliment-sănătate,
dar pe de altă parte, sunt interesaţi de alimente cât mai diversificate, cu
un gust şi aspect plăcut, procesate cât mai puţin, fără conservanţi chimici,
dar care să fie totuşi sigure şi să aibă o perioadă de valabilitate cât mai
lungă. In acest context, proiectul de faţă îşi propune izolarea de noi
bacterii lactice din materiale de origine vegetală (fructe şi legume
proaspete şi fermentate, flori, cereale fermentate) şi selectarea de tulpini
funcţionale, cu aplicaţii în biotehnologiile alimentare. Principalul
rezultat al proiectului va fi o colecţie importantă de bacterii lactice,
care vor fi identificate şi caracterizate, iar datele privind aceste tulpini
şi caracteristicile lor funcţionale vor fi incluse într-o bază de date a
proiectlui. O atenţie deosebită va fi acordată selecţiei de tulpini
bacteriene cu activitate antifungică/antibacteriană faţă de microbiota
patogenă sau contaminantă din alimente, în vederea selectării de tulpini
care ar putea fi folosite ca agenţi de biocontrol sau bioconservanţi. In
etapa finală va fi analizată posibilitatea includerii bacteriilor lactice cu
alte proprietăţi funcţionale (producere de bacteriocine, exopolizaharide,
nutraceutice etc.) în culturi stater funcţionale pentru obţinerea unor
vegetale sau cereale fermentate, cu o valoare nutriţională mai mare,
proprietăţi senzoriale sau reologice îmbunătăţite. Metaboliţii implicaţi în
aspectele funcţionale (bacteriocine, exopolizaharide) vor fi izolaţi,
purificaţi şi caracterizaţi, urmărindu-se posibilitatea utilizării lor în
industria alimentară.
Food safety and improving the food quality are two major concerns worldwide,
since food is an important part of life. Consumers pay nowadays more
attention to the relation between food and health, but they also ask for
more diversity, for foods with better taste and more appealing, minimally
processed, without chemical preservatives, but still safe and able to
maintain good shelf life. In this context, our project aims to isolate new
lactic acid bacteria from plant-origin materials (poorly explored niches in
Romania - fresh fruits and vegetables, flowers, fermented vegetables and
fermented cereals), in a search for novel functional strains, with potential
applications in food biotechnology. The main result of
the project will be an important collection of LAB strains, identified and
characterized, with an associated database containing the profiles of all
microorganisms isolated and identified, but also their functionality, which
might be also exploited in other further projects. A special interest
will go to the selection of LAB strains with antifungal/antibacterial
activity towards foodborne pathogens or spoilage microbiota, with potential
use as biocontrol or biopreservation agents. LAB strains with other
functional properties (production of bacteriocins, exopolysaccharides,
vitamins, potential probiotic effect) selected in this project, will be
included in functional starter cultures to be used for the production of
standardized fermented vegetables and fermented cereals
with high nutritional value,
superior sensory properties and hygienic safety. The metabolites
involved in some of the functional aspects (for instance bacteriocins and
exopolysaccharides) will be isolated, purified and characterized, as a first
step for a possible further use in food industry.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe finanţate de
Ministerul Educaţiei Naţionale, vă invităm să vizitaţi
http://uefiscdi.gov.ro/
|